Nieuwe trend: Consumenten gebruiken AI voor shopadvies

Nieuwe trend: Consumenten gebruiken AI voor shopadvies

Online shoppen

In een wereld waarin technologie een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven, is het geen verrassing dat ook het winkelgedrag van consumenten verandert. Een opvallende nieuwe trend die zich aftekent, is het groeiende gebruik van Artificial Intelligence (AI) voor advies bij het winkelen. Steeds meer Nederlanders, met name jongeren, wenden zich tot AI om hen te begeleiden bij het doen van aankopen.

Recent onderzoek uitgevoerd door marketingbureau Nobears onthult dat maar liefst één op de vijf consumenten tussen de 18 en 30 jaar AI raadpleegt tijdens het winkelen. Hoewel het gemiddelde onder alle Nederlandse consumenten iets lager ligt, op één op de tien, is de trend duidelijk in opkomst.

Ontwikkeling technologie bij online shoppen

Echter, te midden van deze verschuiving naar technologiegedreven winkelervaringen, zijn er ook twijfels en zorgen merkbaar onder het winkelend publiek. Meer dan de helft van de respondenten uit het onderzoek (53%) geeft aan dat het gebruik van AI tijdens het winkelen kan leiden tot een gebrek aan persoonlijke interactie. Bovendien maken veel Nederlanders zich zorgen over de hoeveelheid persoonlijke gegevens die via AI-systemen worden verzameld door winkels. Een opmerkelijke bevinding is dat oudere consumenten, boven de 66 jaar, zich hier meer zorgen over maken dan jongere consumenten.

Ondanks de groeiende populariteit van AI voor winkeladvies, blijft de menselijke factor van cruciaal belang, vooral tijdens online winkelen. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de consumenten webshops vermijdt die communicatie via chatbots afdwingen, in plaats van met een echte medewerker te praten. Zelfs wanneer chatbots een snellere service bieden dan menselijke medewerkers, blijft de meerderheid van de consumenten deze vorm van communicatie als irritant beschouwen.

Ook tijdens fysieke winkelervaringen geeft de meerderheid van de consumenten nog steeds de voorkeur aan hulp van een echte persoon boven een virtuele shopping assistent. Hoewel een klein percentage van de consumenten meer waarde hecht aan advies gegeven door AI dan aan menselijk advies, is dit vooral het geval bij jongere generaties.

Kortom, terwijl AI langzaam zijn weg vindt naar het winkelgedrag van consumenten, blijft de behoefte aan menselijke interactie en persoonlijk advies onverminderd groot. De uitdaging voor webwinkels is om de balans te vinden tussen technologische innovatie en het behoud van de menselijke touch in de winkelervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *