Zelfscan voor digitale toegankelijkheid uitgebreid

Zelfscan voor digitale toegankelijkheid uitgebreid

E-commerce

Het streven naar digitale toegankelijkheid wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Mensen met een beperking moeten ook online kunnen navigeren en winkelen. Om ondernemers te ondersteunen in dit streven, is de zelfscan voor digitale toegankelijkheid uitgebreid. Maar wat houdt dit precies in en wat betekent het voor jou als ondernemer? Laten we dit eens nader bekijken.

Wat is de zelfscan voor digitale toegankelijkheid?

De zelfscan voor digitale toegankelijkheid is een tool ontwikkeld door VNO-NCW, MKB-Nederland, Accessibility en Thuiswinkel.org. Het doel van deze scan is om ondernemers te helpen testen hoe toegankelijk hun website of webshop is voor mensen met verschillende soorten beperkingen. Door recente doorontwikkelingen biedt de zelfscan nu een nog uitgebreider advies op maat aan ondernemers.

Wat zijn de nieuwe functies van de zelfscan?

Met de recente uitbreiding van de zelfscan kunnen ondernemers nu nog gedetailleerder inzicht krijgen in de toegankelijkheid van hun website of webshop. Enkele nieuwe functies zijn onder andere:

  • Alt-teksten: De scan geeft aan hoeveel alt-teksten ontbreken en bij welke afbeeldingen deze ontbreken.
  • Gebruiksvriendelijkheid: Er wordt geanalyseerd of de structuur, kleurcontrasten en schaalbaarheid van de website voldoen aan toegankelijkheidsnormen.
  • Leesbaarheid: Het leesniveau van de teksten wordt beoordeeld en er wordt aangegeven welke teksten niet leesbaar genoeg zijn en hoe ze verbeterd kunnen worden.
  • Code-kwaliteit: Er wordt gecontroleerd of de HTML-code overzichtelijk is en welke code mogelijk problemen veroorzaakt.

Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?

Digitale toegankelijkheid is van cruciaal belang omdat het ervoor zorgt dat iedereen, inclusief mensen met een beperking, volledig kan deelnemen aan het online leven. Het recht op kosteloos retourneren is vastgelegd in de Nederlandse wet ‘Koop op Afstand’, en het is dus essentieel dat websites en webshops voldoen aan deze wetgeving.

Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Als ondernemer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw website of webshop toegankelijk is voor iedereen. Niet alleen omdat het wettelijk verplicht is, maar ook omdat het kansen biedt. Een toegankelijke website kan namelijk leiden tot meer conversie, een betere vindbaarheid in zoekmachines zoals Google en een verbeterde algehele gebruikerservaring.

Conclusie

Met de uitbreiding van de zelfscan voor digitale toegankelijkheid hebben ondernemers nu een krachtigere tool in handen om de toegankelijkheid van hun website of webshop te verbeteren. Door te voldoen aan de toegankelijkheidsnormen kunnen ondernemers niet alleen aan de wet voldoen, maar ook een breder publiek bereiken en de gebruikerservaring van hun website optimaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *